Hva skjer på sopptur

 

Soppskogen frister med sine matskatter, men den kan også være frustrerende og litt skremmende. Norges sopp- og nyttevekster har som formål å hjelpe deg og familien å bli trygg i soppskogen.

Medlemsforeningene til Norges sopp- og nyttevekstforbund inviterer på gratis soppturer om høsten. Det er en fin måte å lære seg nye sopper.

Turene avsluttes med at turlederen gir alle en soppkontroll, så ingen går hjem med giftsopp.

Finn soppturer i nærheten av der du bor!

Utstyr du trenger

Det er ikke mye utstyr du trenger for å gå på tur. Her er det du bør ha med deg.

  • En soppkurv, en stiv papirpose eller en boks du har festet en bæresele til.
  • Et par plastbeger av den typen som druer og steinfrukt kommer i, et til sopper du tror er giftige og et til sopper du ikke er sikker på.
  • En kniv, en av de små rotknivene fra kjøkkenet er fint.
  • En børste, som for eksempel en tannbørste eller en liten malekost.
  • En soppbok. Se etter nyere soppbøker av norske forfattere. Det kommer stadig ny informasjon om sopp og forgiftning. Norske soppbokforfattere følger Normlisten til Norges sopp- og nyttevekstforbund. Du kan også stikke innom Soppkontrollen og be om en kopi av brosjyren Farlige giftsopper og gode matsopper.
  • Du kan lage din egen soppkniv av en engangskniv og en billig tannbørste som er teipet sammen med gaffateip.

Husk å kle deg for vær og føre! Ta med en matbit og noe å drikke, så kan du ta en rast i skogen.

Hvor finner du sopp?

For deg som er på jakt etter matsopp er det et godt tips å finne etablerte skogområder eller gammelskog som ikke har vært berørt av tynning og skogsarbeid. Se etter skogsområder med mye mose og lite planter. Det første du gjør når du ser en sopp er å se under hatten!

Hvilken sopp skal du se etter?

Alle sopper med myke pigger og lyse hattefarger er trygge å spise.

Disse kalles matpiggsopper, blek piggsopp og rødgul piggsopp er to av matpiggsoppene.

 

Rørsopper ser nesten ut som om de har en svamp under hatten. Ingen av disse soppene er giftig, men noen av dem smaker ubehagelig og andre trenger spesialbehandling før de kan spises. Du kan trygt ta med dem til soppkontrollen, så hjelper de deg med å sortere ut de som ikke er noen gode.

Blant disse finner du gode matsopper som steinsopp og smørsopp.

 

Fåresoppen er en poresopp som er svært god. Den kan bare forveksles med franskbrødsopp. Den er ikke er giftig, men som heller ikke regnes som en matsopp. Franskbrødsoppen er teglsteinsfarget på toppen. Fåresoppen blir gul når du steker den.

 

Kantarellen er en ribbesopp som er lett å kjenne igjen med den tydelige gulfargen. Det er en fin nybegynnersopp. Har du først funnet en, så er det gjerne flere nærheten.

 

Skivesoppene er litt mer kompliserte. Alle de giftigste soppene i Norge tilhører denne familien. De kan det være greit å holde seg unna frem til du har blitt med på sopptur og lært dem bedre. Det er imidlertid ett unntak fra denne regelen, og det er matrisker. Granmatriske og furumatriske er gulrotfargede sopp som lekker gulrotfarget væske når du skjærer i den. Det er også greit å være klar over at man kan få rødfarget urin hvis man har spist granmatriske.

Sopper du kan gå forbi

Alle sopper med brune sopper med brune skiver.
For eksempel spiss giftslørsopp og butt giftslørsopp, men det er mange flere.

Alle sopper med hvite sopper med hvite skiver.
For eksempel hvit fluesopp.

Alle sopper med brune sopper med hvite skiver.
For eksempel brun fluesopp.

Røde sopper med hvite skiver.
For eksempel rød fluesopp og giftkremle.

Vi har noen giftsopper som regnes som svært giftige. Det inkluderer spiss giftslørsopp, grønn fluesopp og hvit fluesopp. Dersom du får i deg en liten bit av disse soppene kan du bli svært syk. Soppkontrolløren vil be deg kaste alle sopper som ligger sammen med sopper som er karakterisert som meget giftig. Derfor anbefaler vi at du legger sopper du er helt sikre på at du kan spise for seg, de du tror er giftige for seg og de du ikke er sikre på for seg.