Hva gjør vi?

Frivillige fra Norges sopp- og nyttevekstforbund har i over 100 år lært bort artskunnskap om ville vekster og hvordan du kan bruke dem til å lage mat tekstiler, fargestoffer og mye annet. Blomster, blader, stengler, røtter, bær. Det handler om å ta fram igjen gammel kunnskap som har gått i glemmeboken – og det handler om å ta i bruk de virkelig kortreiste og bærekraftige matvarene som gourmetkokkene elsker. Slik ser vi både framover og bakover.

Bli med på tur

Våre medlemsforeninger arrangerer turer hvor du kan lære om nye planter. Det kan enten være en vandring for å bli kjent med plantene i et spesifikt område eller en plukketur for å høste en spesiell art. Målet er at du skal lære deg en plante eller to og kanskje få med deg litt hjem til kveldsmaten. Sjekk hva din lokale medlemsforening har planlagt.

Matlagingskurs

Det hjelper ikke å vite at granskudd er en fin nyttevekst, når man ikke helt vet hvordan den skal brukes på kjøkkenet. Du treffer både matglade amatører og profesjonelle kokker på matlagingskurs hos våre medlemsforeninger. Der lærer du om plantens smaksprofil, hvordan du kan bruke arten i matlaging og hvordan du kan lagre den og bruke den senere. Sjekk hva din lokale medlemsforening har planlagt.

Artskurs

Det finnes giftige planter i Norge og det finnes masse flotte matplanter. Artskunnskap er viktig for å kunne forskjellen på den gode ramsløken og den giftige liljekonvallen. Våre medlemsforeninger arrangerer kurs hvor du lærer om de enkelte artene, hvordan du skal se forskjell og får råd om hvordan du skal bruke og lagre artene. Sjekk hva din lokale medlemsforening har planlagt.

Håndverk

Nyttevekster kan også brukes til å lage tekstiler og utvinne pigmenter til maling og farging. Medlemsforeningene våre har kurs og håndverkstreff du kan delta på for å lære mer og treffe andre som trives med håndverk. Sjekk hva din lokale medlemsforening har planlagt.

Kartlegging

Mange av nyttevekstene vi bruker fra nærmiljøet vårt er også regnet som fremmedarter. Det er arter som kommer fra andre steder og utkonkurrerer lokale arter, som gradvis kan bli utryddingstruet. Kartleggerene våre registrerer slike arter i Artsobservasjoner, som blir en del av forvaltningsgrunnlaget for norske myndigheter. Kartlegging kombinerer artskunnskap med flotte naturopplevelser. Sjekk hva din lokale medlemsforening har planlagt.