Geitrams

Informasjon

Pensumplante: Ja

Familie: Mjølkefamilien

Spiselig plantedel: Stilker, Røtter, Blomst og Blader

Sesong: Vår og Sommer

Naturtype: Veikant og bynatur, Løvskog, Høyfjell og Eng og park

Generell beskrivelse

Navn/betydning: Chamerion – av gresk chamai, på bakken, og neirion, oleander. Angustifolius, med smale blad.

Beskrivelse: Flerårig, 50 – 200 cm høy plante med krypende jordstengel. Blomst noe monosymmetrisk med fire store kronblad. Geitrams er en riktblomst-rende plante med rødfiolette, sjelden rosa eller hvite, blomster i en lang klase oppetter stengelen. Danner ofte store bestander og farger landskapet under blomstringen. Stengel ugrenet og opprett. Blad skruestilte, helrandet og lansettformete med tydelige nerver, noe innrullet kant og blågrønn på undersiden. Stengel og bladnerver noe rødlig. Kapsel dunhåret.

Voksested: Vanlig på åpen frisk, helst nitrogenrik mark: hogstflater, brannfelt, eng, veikanter, jernbanelinjer, steinrøys og ur.

Utbredelse: Vanlig i hele landet opp til snaufjellet.

Lukt og smak: Bladene har frisk duft og smak.

Blomstene smaker søtlig.

Innholdsstoffer: C-vitamin og stivelse i unge skudd og røtter.

Sesong: April til juli.

Spiselige plantedeler og bruk: Hele planten: unge vårskudd, blad, blomst, umoden kapsel og jordstengel. Myke unge skudd, som bare har en liten bladdusk i toppen, kokes hele som asparges. Blad brukes i salat eller som grønnsak eller tørket og/eller fermentert som te. Blomst som pynt i salater og desserter og i blomstersaft. Kapsel like etter blomstring som pynt eller i salat (den umodne kapselen er myk og smakfull og har en dekorativ, grønnturkis og rosa farge). Jordstengelen har en litt søtlig smak om våren. Kan brukes rå, kokt eller tørket og malt til mel. Eldre jordstengler kan få en bitter smak; bør forvelles.

Forvekslingsarter: Geitrams i blomst er ikke lett å forveksle med noen andre planter, men unge skudd av geitrams kan forveksles med skjermsveve Hieraceum umbellatum og fredløs Lysimachia vulgaris. Geitrams har glatt stengel som ofte er noe rød nederst, mens skjermsveve og fredløs begge har grønn, hårete stengel. Skjermsveve har dessuten melkesaft i stengel og blad. Fredløs vokser gjerne på fuktige steder. Kanadagullris Solidago canadensis, etter hvert et vanlig ugress i lavlandet i Sør-Norge, er kanskje den planten som før blomstring lettest forveksles med geitrams. Kanadagullris har ikke skruestilte blad.