Løvetann

Merknad

Løvetannbladene smaker fort bittert, og for å dempe noe av bitterheten kan man forsøke å bleke bladene ved å dekke til plantene med en bøtte, svart plast eller lignende. Nye blad som vokser opp er lyse på farge og forholdsvis milde på smak. Det dannes færre bitterstoffer når lyset ikke slipper til.

Informasjon

Pensumplante: Ja

Familie: Korgplantefamilien

Spiselig plantedel: Stilker, Røtter, Blomst og Blader

Sesong: Vår, Sommer og Høst

Naturtype: Veikant og bynatur og Eng og park

Generell beskrivelse

Navn/betydning: Taraxacum av arabisk tarakshakok, persisk talkh chakok, besk urt.

Beskrivelse: Den gule «blomsten» er en kurv som sitter på toppen av en hul, bladløs stengel. Det er ikke en, men mange blomster som sitter samlet i kurven. Løvetann har bare tungekroner. Bladene danner en rosett. Roten er en lang, kraftig pelerot. Planten inneholder melkesaft. Løvetann har oftest ukjønnet frøformering og danner da en rekke småarter. De norske løvetannartene deles i en rekke seksjoner.

Det er især artene i seksjon ugrasløvetenner Taraxacum med kanskje så mange som 200 småarter, som egner seg til mat. Ugrasløvetenner har mindre bitterstoffer. Ugrasløvetenner har ofte store blad som er grovt innskåret, to ganger fliket eller med dypt tannete fliker som minner om rovdyrtenner. Blad ofte med en trekantet endeflik.

Voksested: Vanlig i plen, eng, åker, veikanter og skrotemark.

Utbredelse: Vanlig i lavlandet i hele landet. Til fjells forekommer andre løvetannarter.

Lukt og smak: Mild lukt av blad og blomst. Bladene har en sterk, noe pepperaktig smak.

Innholdsstoffer: A, B- og C-vitaminer og mineralene jern, kalsium og fosfor og bitterstoffet taraxacin. I roten inulin og protein, og i melkesaften kautsjuk.

Sesong: Tidlig vår, mars – oktober (røtter).

Spiselige plantedeler og bruk: Hele planten er spiselig: Blader, stengel, blomsterknopper, blomster og roten. Bladene brukes rå i salater eller de kokes og brukes i supper og stuinger. Blomsterknoppene kan stekes eller syltes. Tungekronene kan også spises rå. Røttene kokes og spises som gulrot eller stekes. Stengel kan tilberedes som pasta. Blomstene også brukt til vin, røttene kan ristes og males til kaffeerstatning eller kokes til fruktsirup.

Forvekslingsarter: Arter i hårsveveslekten Pilosella kan ha blomsterkurver som ligner løvetann, men har andre kjennetegn. Svever har helrandete blad i rosett, ofte blad på stengelen og ofte flere kurver. På blad, stengler og kurvdekke har svever hår og kjertler, mens løvetann oftest er glatt.